Žatva
Zbieranie obilia – žatva sa radí medzi najdôležitejšie práce roľníkov. Dnešná žatva, ak neprší, netrvá dlhšie ako dva týždne. A popritom technika – kombajny obilie hneď aj mláti. Veľkosť úrody závisí od viacerých vplyvov – od kvality osiva, od prihnojovania, od mechanizácie, ale aj od počasia. A práve počasie hráva v poslednej dobe veľkú úlohu.
Obilné zrná predstavujú vhodný substrát pre rast a rozmnožovanie mikroskopických húb. Rast húb a produkcia mykotoxínov v poľných podmienkach je ovplyvnená mnohými faktormi ako sú:
· výber odrody obilia
· nedostatok minerálnych látok
· malá alebo veľká vlhkosť
· napadnutie hmyzom
· lokalita
· počasie počas vegetácie
· obrábanie pôdy
· výber správnej predplodiny
· správna ochrana,
· počasie počas žatvy
· dodržanie termínu zberu atď.
Mikroskopické huby spôsobujú straty na obilninách i počas skladovania.
Základnými opatreniami pri ochrane obilia pred plesnivením sú:
pri naskladňovaní
· sanitácia a dezinfekcia skladov,
· rýchle a účinné vysušenie naskladňovaných obilnín
· skladovanie obilia pri nízkej vlhkosti skladovanie pri nízkych teplotách
· radikálne zníženie obsahu prímesí a nečistôt v obilí
· radikálne obmedzenie hmyzu v skladovanom obilí
· separácia vlhkého obilia od suchého
· separácia zdravého obilia od nezdravého (mechanicky narušeného, plesnivého, zamoreného hmyzom)
počas skladovania
· kontrola vlhkosti,
· kontrola teploty,
· presun alebo prehadzovanie,
· sanitácia a dezinfekcia.
Z pohľadu konzumenta platí základné pravidlo, nič plesnivé nepatrí do výživy človeka ani zvieraťa.