Žatva

 

Zbieranie obilia – žatva sa radí medzi najdôležitejšie práce roľníkov. Dnešná žatva, ak neprší, netrvá dlhšie ako dva týždne. A popritom technika – kombajny obilie hneď aj mláti. Veľkosť úrody závisí od viacerých vplyvov – od kvality osiva, od prihnojovania, od mechanizácie, ale aj od počasia. A práve počasie hráva v poslednej dobe veľkú úlohu.

Obilné zrná predstavujú vhodný substrát pre rast a rozmnožovanie mikroskopických húb. Rast húb a produkcia mykotoxínov v poľných podmienkach je ovplyvnená mnohými faktormi ako sú:

·         výber odrody obilia

·         nedostatok minerálnych látok

·         malá alebo veľká vlhkosť

·         napadnutie hmyzom

·         lokalita

·         počasie počas vegetácie

·         obrábanie pôdy 

·         výber správnej predplodiny

·         správna  ochrana,

·         počasie počas žatvy

·         dodržanie termínu zberu atď.

Mikroskopické huby spôsobujú straty na obilninách i počas skladovania. 

Základnými opatreniami pri ochrane obilia pred plesnivením sú:

pri naskladňovaní

·         sanitácia a dezinfekcia skladov,

·         rýchle a účinné vysušenie naskladňovaných obilnín

·         skladovanie obilia pri nízkej vlhkosti skladovanie pri nízkych teplotách

·         radikálne zníženie obsahu prímesí a nečistôt v obilí

·         radikálne obmedzenie hmyzu v skladovanom obilí

·         separácia vlhkého obilia od suchého

·         separácia zdravého obilia od nezdravého (mechanicky narušeného, plesnivého, zamoreného hmyzom)

počas skladovania

·         kontrola vlhkosti,

·         kontrola teploty,

·         presun alebo prehadzovanie,

·         sanitácia a dezinfekcia.

 Z pohľadu konzumenta platí základné pravidlo, nič plesnivé nepatrí do výživy človeka ani zvieraťa.